Dear stress, let’s brake up!

Ook ik heb regelmatig mijn stress momenten, vooral tijdens een drukke periode op school of als ik veel dingen te doen heb. Het is soms lastig om de stress te verminderen en rustiger in je hoofd te worden. Ook ik moet mezelf er soms even aan herinneren om te genieten en te proberen wat rustiger te worden. Daarom heb ik een 10dingen op een rijtje gezet om wat rustiger in je hoofd te kunnen worden.

 

1. Lees een boek 

Door een boek te lezen kalmeren de zenuwen snel. 6 Minuten lezen is al voldoende om meer te ontspannen. Uit onderzoek blijkt dat je door het lezen je hoeveelheid stress met maar liefst 68% vermindert.

2. Dagboek 

Je zal nu wel denken; een dagboek daar ben ik toch onderhand wel te oud voor? Maar ik bedoel hiermee niet dat je 2 bladzijdes vol hoeft te schrijven over wat je die dag hebt gedaan, maar dat je 3 vragen per dag beantwoordt en je meer bewust wordt van je dag en wat je gelukkig maakte. De 3 vragen die je jezelf kan stellen:

1. Wat maakte je rustig vandaag?

2. Waar ben je dankbaar voor?

3.Wat zijn de 3 hoogte punten van vandaag?

Door een dagboek iedere dag bij te houden kan dit stress verminderen, je laten bewust worden van je gevoel en jezelf en het kan helpen met traumatische ervaringen.

Schrijven kan helend zijn bij een hectische dag, een goede manier om je hoofd leeg te maken en goed begin voor de volgende dag.

3. Happy book

large (1)

Wat een andere manier is om je bewust te worden van je dag en om te beseffen van welke dingen je geniet kan je ook een boekje bijhouden met de dingen waar je die dag blij van werd. Zo kan je elke avond voor dat je gaat slapen een aantal steekwoorden opschrijven waar je die dag gelukkig van werd. Dit hoeven geen grote dingen te zijn maar kunnen hele kleine, dagelijkse dingen zijn waar je je ineens bewust van wordt, bijvoorbeeld de geur van pas gemaaid gras of wanneer je met je voeten door het zand loopt.

Hiernaast is het boek “14.000 things to be happy about.” te zien. In dit boek staan 14000 waar de schrijfster Barbara Ann Kipfer gelukkig van wordt. Ook ga je hierdoor nadenken over de kleine dingen in het leven waar je soms zo van kunt genieten.

4. Mediteren

Ik denk dat je dit gelijk heel zweverig vindt klinken. Maar geloof me, voordat je aan je drukke dag begint is het heerlijk om je hoofd leeg te maken om de dag rustiger te beginnen. Een fijne app die je daar voor zou kunnen gebruiken is bijvoorbeeld Headspace. Zeker een aanrader. Je concentreert je op je ademhaling en wisselt af en toe af door je te concentreren op je omgeving, hierdoor vergeet je even de andere dingen die op dat moment je hoofd doen ontploffen.

5. ruim op

Wanneer je een opgeruimd bureau en een opgeruimde omgeving hebt, kan dit zorgen voor een opgeruimd gevoel in je hoofd wat de sress kan verminderen.

6. Maak uren vrij in je agenda

Onspanning en vrijetijd zijn belangrijk om even tot rust te komen en even tijd voor jezelf te nemen. Neem ook regelmatig een pauze als je wel aan het werk bent.

7. Laat het los

Ik moet toe geven dat ik dit ook heel lastig vindt, maar hoe meer je bezig bent met je zorgen van morgen en gister, hoe minder ontspannen je bent. Laat los wat je niet kunt veranderen en waar je geen invloed op hebt. Je moet jezelf afvragen of je het kunt veranderen, is het antwoord nee; laat het los. Wie piekert, fantaseert de verkeerde kant op.

8. Stop met haasten

Haasten is nergens goed voor en zorgt voor een gejaagd en gestrest gevoel. Zorg dat je op tijd van huis weg gaat en zorg dat je je niet onnodig onrustig maakt door het haasten. Laat je je niet opjutten.

9. Minder denken en minder twijfelen

Ik zeg 3 keer op een dag dat ik twijfel over keuzes. Ik vind keuzes zo ontzettend lastig. Maar beslissingen die uit je gevoel worden genomen, zijn vaak de beste beslissingen. Beslissingen uit je gevoel liggen het dichtste bij jou, wat je wil, wat goed voelt en wat je nodig hebt.

10. Andere hersenhelft 

Doordat je vaak op een dag veel  aan het denken bent is het ook goed om dingen te doen waarbij je je andere hersenhelft gebruikt. Kies hiervoor activiteiten met je handen zoals tekenen, schilderen en koken om uit je hoofd te komen.

Dit waren de 10 tips om rustiger in je hoofd te worden en de stress wat te verminderen. Ik betrap mezelf er ook regelmatig op dat mijn hoofd erg vol zit, hoe lastig ik het vind om keuzes te maken en hoe vaak ik nog aan het haasten ben omdat ik bang ben te laat te komen. Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben gehad.

liefs,

Lieke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s